Hypoteční certifikáty

Hypoteční certifikát, úvěrový certifikát zda úvěrový dekret jsou dokumenty, kterými banka potvrzuje, že je Vám ochotna na základě posouzení Vaší bonity poskytnout hypoteční úvěr v dané výši, s danou úrokovou sazbou a do dané doby platnosti certifikátu. Jednotlivé banky vydávají hypoteční certifikáty buď s garancí výše úvěru i úrokové sazby, jen výše úvěru, jen úrokové sazby, nebo nezaručují v certifikátu s určitostí nic. Ve většině případů jejich banky vydávají bezplatně.

Platnost certifikátu
V závislosti na konkrétní banky jsou certifikáty vydávány s různými platností - od 30 dní až do několika měsíců. Pokud si do doby skončení platnosti certifikátu nenajdete vhodnou nemovitost, certifikát propadá a je nutné vybavit si nový.

Výhody certifikátu
V době vyřizování certifikátu ještě nemusíte znát nemovitost, kterou chcete koupit, dokonce ani její orientační hodnotu.

Certifikát Vám do jisté míry garantuje maximální výši hypotečního úvěru, kterou můžete v dané bance získat a úrokovou sazbu, se kterou úvěr začnete splácet (neplatí pro všechny banky). Na základě toho víte, v jakých cenových relacích se můžete pohybovat při výběru nemovitosti, kterou chcete koupit.

Hypoteční certifikát je pro prodávajícího nemovitosti nebo realitní kancelář zárukou, že Váš hypoteční úvěr je bankou "předběžně schválen".

V závislosti na konkrétní banky můžete získat certifikát platný na několik měsíců od jeho vystavení, co Vám poskytuje dost času pro nalezení vhodné nemovitosti.

Vystavení certifikátu je zpravidla bez poplatku.

Vystavení certifikátu nezávisí od toho zda jste či nejste klientem banky.

Certifikát vystaven jednou bankou můžete využít jako podklad pro vyjednávání o lepších podmínkách v jiné bance.