Pojištění hypotečních úvěrů

Pojištění nemovitosti
Pojištění nemovitosti je nezbytným pojištěním pro poskytnutí hypotečního úvěru. Banky vyžadují vinkulaci pojištění ve svůj prospěch, čímž se chrání před nepředvídanými událostmi poškozujícími nemovitost (živelné pohromy, požáry, vandalismus a pod.), Na kterou mají zástavní právo a na kterou poskytli finance. Pojištění nemovitosti, resp. částka pojistného plnění by měla být minimálně ve výši poskytnutého hypotečního úvěru. Důležitým prvků v souvislosti s konkrétním pojistným produktem, pro který se budete rozhodovat, je správně zvolené krytí pojistných rizik.

Pojištění schopnosti splácet úvěr
Možnost pojistit úvěrové riziko je v současnosti volitelným prvkem prakticky každého úvěru nabízeného bankami. Z pohledu dlužníka kryje pojištění riziko výpadku schopnosti splácet úvěr zapříčiněné smrtí, trvalou invaliditou, pracovní neschopností nebo ztrátou zaměstnání.

Pojištění schopnosti splácet úvěr je většinou nabízeno minimálně ve dvou základních variantách, odlišujících se různým rozsahem a cenou:

Pojištění A: označované také jako základní pojištění, kryje riziko pro případ smrti a plné nebo trvalé invalidity.
Pojištění B: rozšířené pojištění, které tvoří základní pojištění, pojištění pracovní neschopnosti a pojištění úvěru při ztrátě zaměstnání.

V případě pojišťovnou akceptované pojištěné události přebírá na sebe závazek za splácení úvěru pojišťovna. V závislosti na typu pojištěné události uhradí za klienta celou nesplacenou výši úvěru (například v případě smrti), nebo začne hradit místo klienta měsíční splátky úvěru (například po dobu 24 měsíců při ztrátě zaměstnání). Krytí pojistných rizik závisí na konkrétního poskytovatele pojištění (většinou jde o komerční pojišťovny, se kterými spolupracují jednotlivé banky).

Životní pojištění
Zřízení životního pojištění není nezbytnou podmínkou každé banky poskytující hypoteční úvěr. Může se vyžadovat v závislosti na věku žadatele o úvěr, počtu let splácení, výše úvěru a pod. V případě, že životní pojištění vyžadováno je, vinkulace pojistné částky by měla být minimálně ve výši poskytnutého úvěru. Pokud banka prodává hypoteční úvěr, jehož součástí je životní pojištění, obvykle je úvěr zvýhodněný lepší úrokovou sazbou.