Úrokové sazby a fixace

Úrok lze charakterizovat jako cenu za poskytnutí úvěru. Výše úrokové sazby je nejčastěji vyjadřována v procentech za rok (zkratka pa, per annum). Hypoteční úvěry poskytované bankami jsou úročeny buď pevnou (fixní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou.

Fixní úroková sazba
Fixní úroková sazba je sazba, kterou banka garantuje po dobu zvolené fixace. Po uplynutí doby fixace banka úrokovou sazbu automaticky zaktualizuje a zafixuje na další období. Fixace úrokových sazeb mohou být stanoveny na 1, 2, 3, 5, 10, 15 a 20 let. Ne všechny banky nabízejí všechny fixace. Výhodou fixní úrokové sazby je stejná výška anuitní splátky během zvolené doby fixace.

Dobu fixace úrokové sazby si zvolíte sami ještě před podepsáním úvěrové smlouvy. Pokud nedokážete odhadnout vývoj úrokových sazeb na trhu a zároveň chcete mít jistotu neměnných splátek na delší období, můžete si zvolit fixaci na pět a více let. Pokud v budoucnu očekáváte snižování úrokových sazeb, můžete využít variabilní úrokovou sazbu nebo úrokovou sazbu fixovanou na kratší období (1, 2, 3 roky).

Důležitým faktorem ovlivňujícím volbu doby fixace je i plánování mimořádných splátek nebo předčasného splacení celého úvěru. Mimořádné splátky ve výši několika procent z nesplacené výše úvěru (obvykle 20%) nebo předčasné splacení celého úvěru lze většinou realizovat bezplatně v období ukončení lhůty fixace, pokud je tak dohodnuto v úvěrové smlouvě mezi bankou a klientem.

Variabilní úroková sazba
Variabilní úroková sazba je sazba, jejíž výše není na žádné časové období garantována. Skládá ze základní úrokové sazby a rizikové přirážky. Variabilní úroková sazba se může změnit kdykoliv v průběhu splácení hypotéky. Její změna má přímý vliv na výši měsíční splátky.