Bezúčelové úvěry a půjčky

Bezúčelové úvěr je takový úvěr, při kterém nemusíte poskytovateli (bance nebo nebankovní společnosti) dokladovat, na co jste půjčené peníze použili. Jsou to zkrátka úvěry na cokoliv. Do určité výše neúčelového úvěru nebudete potřebovat ani ručitele. Tato výška je různá a závisí jen na podmínkách toho, kdo Vám peníze půjčuje. Při vyšších úvěrech bude pravděpodobně vyžadováno zajištění úvěru ručitelem, nemovitostí nebo v jiné formě.

Bezúčelové úvěry poskytují prakticky všechny banky. V nebankovních společnostech se pro bezúčelové úvěry používá označení půjčka , půjčka na cokoliv , rychlá půjčka a pod. Ne všechny půjčky však musí být zásadně bezúčelové. Nevýhodou nezajištěných bezúčelové půjček, oproti zajištěným úvěrům a účelovým úvěrem, je často vyšší úroková sazba. Většina bank nestanoví úroky u úvěrů jednoznačně. Určují pouze minimální, v lepším případě i maximální úrokovou sazbu, kterou pro daný produkt nabízejí. Úroková sazba, kterou nakonec dostanete, bude záviset na Vaší bonity a platební schopnosti.

Splatnost klasických bezúčelové úvěrů a půjček se standardně pohybuje v rozmezí několika měsíců až 10 let.  Mezi bezúčelové úvěry patří:americké hypotéky ,kreditní karty ,povolené přečerpání na běžném účtu (kontokorentní úvěry) .


Americké hypotéky
Americké hypotéky jsou bezúčelové úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Při americké hypotéce ručíte jen nemovitostí bez nutnosti dalšího zajištění nebo ručitele. Mezi výhody americké hypotéky ve srovnání s klasickými bezúčelové úvěry, úvěry zajištěné ručitelem a půjčkami patří:nižší úroková sazba,delší doba splatnosti úvěru,vyšší částka úvěru.

Lepší úrokovou sazbu získáte právě založením nemovitosti ve prospěch banky. Americké hypotéky mají standardně dobu splatnosti v rozmezí od 1 do 20 let, co má spolu s nižší úrokovou sazbou výrazný vliv i na výši měsíční splátky. Výše poskytnutého úvěru je závislá od hodnoty zakládané nemovitosti (obvykle do 70% z ceny nemovitosti). Nevýhodou americké hypotéky je, že se na ni nevztahují státní bonifikace jako u klasických hypoték.

Kreditní karty
Kreditní karty jsou bezúčelové revolvingové úvěry. Pro vybavení kreditní karty nepotřebujete ručitele ani žádné jiné zajištění. Výše úvěru se na kreditní kartě pohybuje od stovek  až do několika tisíc. Základní rozdíl oproti klasickým úvěrem je v tom, že v případě kreditní karty jde o revolvingový úvěr, který Vám umožňuje čerpat úvěr opakovaně, vždy do výše dostupných prostředků na kreditní kartě a bez nutnosti opakovaně o něj žádat. Každou splátkou se výška dostupného úvěru z karty zvyšuje, každým výběrem snižuje.

Na platby kreditní kartou se vztahuje bezúročné období, obvykle ve výši 40 - 50 dní. Pokud vše zaplacené kartou v jednom měsíci splatíte do určitého dne v následujícím měsíci (do termínu splatnosti), nepřeplatíte na úrocích nic. Pokud bezúročné období nevyužijete, vyčerpaná částka se zúročí. Při kreditky se úročí jen prostředky vyčerpány z karty, ne celý úvěrový limit.

Povolené přečerpání
Povolené přečerpání na běžném účtu je nejjednodušším způsobem získání neúčelového úvěru z pohledu jeho vyřizování. Základními podmínkami bank pro jeho aktivaci jsou:věk žadatele minimálně 18 let,poukazování příjmu na běžný účet,některé banky ho umožňují nejdříve po 6 měsících od otevření běžného účtu a splnění dalších podmínek (věk, obraty na účtu a pod.).
Nastavení povoleného přečerpání se na běžných účtech projeví zvýšením disponibilního zůstatku o hodnotu povoleného přečerpání. Povolené přečerpání lze charakterizovat jako "minus", do kterého můžete na svém běžném účtu jít. V případě využití peněz z povoleného přečerpání platíte úroky jen z půjčené částky. Výše půjčené částky se snižuje vkládáním prostředků na běžný účet.

Nevýhodou povoleného přečerpání je, že se nedá splácet klasickými povinnými měsíčními splátkami než jiné typy úvěrů, takže klient si musí vyčerpanou částku sledovat sám a sám si musí naplánovat i její splácení.