Předčasné splacení

Hypoteční úvěr je možné předčasně splatit kdykoliv, v některých případech je však bankou přesně stanoveno, kdy nejdříve může klient o předčasné splacení požádat. Předčasné splacení se realizuje pouze na základě písemné žádosti klienta. Následně banka stanoví termín splatnosti a výši částky, kterou je třeba v daném termínu uhradit. Obvykle je třeba mít k termínu předčasného splacení potřebné prostředky na běžném účtu, ze kterého si banka inkasuje pravidelné měsíční splátky úvěru.

Poplatek za předčasné splacení
Zpravidla platí, že předčasné splacení je zpoplatněno. Pokud se rozhodnete úvěr splatit předčasně během trvání doby fixace nebo platnosti pohyblivé úrokové sazby, banky Vám zaúčtují poplatek za předčasné splacení než% z výšky předčasně splacené částky. Vzhledem k výši hypotečních úvěrů se tento poplatek může pohybovat i ve stovkách eur. Existují ale případy, kdy můžete i při předčasném splacení ušetřit nemalé peníze. Banky neúčtují poplatek za předčasné splacení:
  • v době ukončení lhůty fixace (platí to ze zákona),,
  • při změně úročení v případě variabilní úrokové sazby.
Novela zákona o bankách účinná od 1. dubna 2011 zakazuje bankám požadovat od klienta úhradu úroků, poplatků nebo jiných nákladů v souvislosti s předčasným splacením hypotečního úvěru, pokud ke předčasnému splacení dojde při uplynutí doby fixace úrokové sazby nebo při změně úrokové sazby. Tato povinnost platí pro hypoteční úvěry poskytnuté od 1.4.2011.

V období konce doby fixace, nebo při změně variabilní úrokové sazby, je klient o novém úroku a měsíční splátce písemně informován bankou. Hypoteční banka je povinna bezúplatně sdělit klientovi termín provedení změny úrokové sazby hypotečního úvru a úrokovou sazbu na následující úrokové období, a to nejpozději dva měsíce před provedením a zahájením uplatňování této změny. V obchodních podmínkách jednotlivých bank, ve smlouvě o poskytnutí hypotečního úvěru, nebo v písemné komunikaci banky s klientem při změně podmínek hypotečního úvěru, je přesně vymezený časový interval, během kterého může klient požádat o předčasné splacení, pokud s novými podmínkami (úrokem, splátkou ) nesouhlasí. V případě, že o předčasné splacení nepožádá, je to automaticky považováno za souhlas s novými podmínkami. Toto pravidlo nemusí platit pro všechny banky. Některé poplatek za předčasné splacení úvěru při ukončení fixace nebo změně variabilní úrokové sazby neodpouštějí, jiné vyžadují požádat o předčasné splacení již dva měsíce před koncem fixace úrokové sazby a pod.

Předčasné splacení hypotéky pro mladé
Pokud při hypotéce pro mladé dojde k předčasnému splacení úvěru před uplynutím čtyř let od poskytnutí úvěru, je poberateľ úveru povinen vrátit státní příspěvek poskytován po celou stanovené lhůty splatnosti úvěru. Banka se zavazuje na prvních pět let od poskytnutí hypotečního úvěru pro mladé a začátku jeho úročení umožnit klientovi realizovat mimořádnou splátku bez poplatku.