Poplatky spojené s hypotékou

Poplatky spojené s hypotečním úvěrem lze rozdělit na dvě základní skupiny:

  • poplatky při vyřizování hypotečního úvěru,
  • poplatky spojené s hypotečním úvěrem.

Poplatky při vyřizování hypotečního úvěru
V průběhu vyřizování žádosti o hypoteční úvěr a vyřizování potřebných dokladů se setkáte s různými typy poplatků. Tyto poplatky tvoří Váš náklad na vyřízení úvěru, tj. musíte je uhradit ještě předtím, než úvěr začnete čerpat. Obecně je lze rozdělit na:

poplatky spojené s katastrem nemovitostí:
a) poplatek za list vlastnictví pro právní účely:
b) poplatek za kopii z katastrální mapy:

poplatek za znalecký posudek (za ohodnocení nemovitosti) : poplatek je přímo závislý od hodnoty nemovitosti ohodnocování znalcem.  Mezi podklady potřebné pro vyhotovení znaleckého posudku patří list vlastnictví k nemovitosti a kopie z katastrální mapy.

poplatek za vyhotovení kupní smlouvy: pokud nemovitost kupujete, tak Vám banka na její koupi poskytuje zdroje ve formě hypotečního úvěru, přičemž kupní smlouva je pro banku zárukou, že nemovitost budete časem i vlastnit.

pojištění nemovitosti: pojištění nemovitosti je nezbytným pojištěním pro poskytnutí hypotečního úvěru. Banky vyžadují vinkulaci pojištění ve svůj prospěch, čímž se chrání před nepředvídanými událostmi poškozujícími nemovitost (živelnou pohromou, požárem, vandalismem ...), na kterou mají zástavní právo a na kterou poskytli finance. Pojištění nemovitosti, resp. částka pojistného plnění, by měla být minimálně ve výši poskytnutého hypotečního úvěru.

poplatky spojené s vkladem do katastru nemovitostí:
vklad do katastru nemovitostí:
vklad do katastru nemovitostí do 15 dnů (zrychlený vklad):  Vklad do katastru nemovitostí je posledním krokem v procesu vyřizování hypotéky. Na základě potvrzení o přijetí návrhu na vklad a listu vlastnictví s plombou, který si banky ověřují přes internet (prostřednictvím portálu katastrálního úřadu), banky uvolní peníze a můžete čerpat úvěr. Než však do banky nedonese list vlastnictví se zapsaným zástavním právem ve prospěch banky, budete splácet jen úroky z čerpané částky úvěru.

Poplatky spojené s hypotečním úvěrem
Mezi nejdůležitější poplatky spojené s hypotečním úvěrem patří:

poplatek za zpracování (poskytnutí) hypotečního úvěru: poplatek nejčastěji stanoven jako% z hodnoty poskytnutého hypotečního úvěru. Vzhledem k vyšší pracnosti se žádostí o hypotéku banky zároveň stanoví minimální hodnoty tohoto poplatku. Některé banky nastavují fixní hodnoty poplatků za zpracování v závislosti na výši poskytnutého hypotečního úvěru.

měsíční poplatek za správu (vedení) úvěrového účtu : poplatek účtován 1x měsíčně.

poplatek za předčasné splacení hypotečního úvěru: poplatek za předčasné splacení je většinou vyjadřován v procentech z předčasně splacené částky a jeho minimální hodnotou. V období skončení lhůty fixace je obvykle možné hypoteční úvěr splatit bez poplatku, mimo toto období s poplatkem.

poplatek za mimořádnou splátku: mimořádné splátky do určité výše úvěru lze uhradit bez poplatku při ukončení lhůty fixace úrokové sazby (pokud to smlouva mezi bankou a klientem umožňuje). Některé banky umožňují realizovat mimořádnou splátku v maximální předepsané výši 1x ročně bez ohledu na ukončení lhůty fixace.